Oy ve Ötesi’nin eleştirilerimize verdiği "Şeffaf" yanıt


Oy ve Ötesi aylar süren sessizliğini bozmuş ve adımızı anmamaya özen göstererek 24 Haziran seçimleriyle ilgili yazdıkları ön değerlendirme raporu içeriği hakkındaki eleştirilerimize “şeffaf” bir yanıt vermiş. Söz konusu yanıtı Oy ve Ötesi web sitesinde
“24 HAZİRAN TARİHLİ SEÇİMLERE İLİŞKİN T3 KARŞILAŞTIRMALARIMIZ HAKKINDA YAPILAN ANALİZLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ” başlığı altında aşağıdaki adreste görebilirsiniz:
Bu adreste yaklaşık bir sayfalık bir açıklamaları var. Özet olarak, çok güzel ve sorunsuz çalışan “şeffaf” bir sistemleri olduğunu, bizim T3 sistemini doğru anlamadan eleştirerek kamuoyunda haksız yere güvensizlik yaratabilecek iddialar ortaya attığımızı ve çözümün değil sorunun bir parçası olduğumuzu ima etmişler. Son derece talihsiz, dayanaksız ve kamuoyunu yanıltıcı bir açıklama olmuş. Neden böyle düşündüğümüzü merak edenlere yanıtımız, Oy ve Ötesi’nin kendi tabirleriyle “İki rapor arasındaki sayısal farka ilişkin tüm ayrıntılar ve görseller ekte paylaşılmıştır” diyerek aynı sayfanın alt bölümüne yayımladıkları ekran görüntülerinde yer alıyor.

Kötü bir yapıda ve adeta kimse okumasın denilerek hazırlanmış ekran görüntülerini incelemek için bayağı bir çaba göstermeniz gerekiyor. Sabredip ilgili görüntüleri yaklaşık %400 ölçeğinde büyütürseniz görüntülerin sağ tarafında kendi yayımladıkları sonuçların yüzlercesi için kırmızı arka plan rengiyle yazılmış “Sandık numarası okunamamış/yanlış okunmuş/yanlış girilmiş” ya da mor arka plan rengiyle yazılmış “T3 verisi hatalı girilmiş” ibaresini görebilirsiniz. Bu demek oluyor ki, birbirlerinden bağımsız veri girişi yapan en az 3 ayrı kullanıcı, aynı yanlışlıkları yaparak T3 verilerini aynı hatalarla girmiş ya da tesadüfe bakın ki birbirlerinden tamamen habersiz üç T3 gönüllüsü sandık numaralarını aynı şekilde yanlış okuyarak sisteme yanlış girmiş. Oy ve Ötesi de ekstra hiçbir kontrol yapmadan bu verileri baz alarak ön değerlendirme raporu hazırlamış. Sonuç olarak bu ekran görüntüleri, Oy ve Ötesi’nin duyulmayacak kadar kısık sesle bir itirafı olmuş: “Aman kimse görmesin, kimse bin bir türlü zahmete girip de okumasın ama 24 Haziran seçimlerinde bayağı bir yanlış yapmışız”.

Bizim insanımız en fazla yazdığımız bir sayfa açıklamayı okur, orada kendimizi övelim, bizi eleştirenleri kötüleyelim, gerisine nasıl olsa zaman harcamaz mantığıyla hazırlanmış görüntüsü veren bu yanıt, Oy ve Ötesi’nin ne kadar “iyi niyetli” ve “şeffaf” çalıştığının açık bir göstergesi niteliğinde.

Bilgehan Turhan
@BilgehanTurhan

Konuyla ilgili daha önceki yazılarımız:
  1. Oy ve Ötesi'nin 24 Haziran seçimleri için yaptığı değerlendirme ne kadar güvenilir?
  2. Oy ve Ötesi'nin 24 Haziran seçimleri için yaptığı değerlendirme ne kadar güvenilir?- Bölüm: 2

Yorumlar

Adsız dedi ki…
vr slot machines and games, videos, youtube - videodl.cc
youtube: youtube: vr slot machines and games, videos, youtube · Video youtube mp3 Tutorials · Video Tutorials by VideoClan · Videos on YouTube · Videos on YouTube · Videos on YouTube · Videos on YouTube