YSK Kesin Sonuçları Ne kadar Kesin 2?

Giriş ve Özet
Bilgisayar Mühendisleri Odası (BMO) olarak 24 Haziran seçim sonuçları üzerinde yaptığımız analizi şu soruyla noktalamıştık: “YSK Kesin Sonuçları Ne kadar Kesin?”. Bu soruyu sormamızın sebebi kesin olarak yayımlanan sonuçlar üzerinde yüzlerce hata gözlemlemiş olmamızdı. Gözlemlenen hatalar kategorize edilmiş, listelenmiş ve bu hataların nasıl oluştuğu, bir sonraki seçimlerde tekrarlanmasının nasıl önüne geçilebileceği kamuoyunun bilgisine sunulmuştu. Ayrıca BMO olarak bu konuda YSK ile toplantı yapılmış, çözüm önerilerimiz YSK’na sözlü ve yazılı olarak sunulmuştu.

31 Mart yerel seçimleri kesin sonuçları YSK web sitesinde açıklandıktan sonra, bu önemli hataların giderilip giderilmediğini görmek amacıyla kısa bir ön çalışma yaptım ve maalesef gördüm ki “YSK cephesinde değişen bir şey yok”.  Sadece Ankara ve İstanbul seçim sonuçları verilerine hızlıca göz gezdirip son derece önemli eksik ve hatalar gözlemledim:
  1. Kaydırarak veri girişi yapılması hatası aynen devam ediyor.
  2. Farklı bir sandığın sonuçlarının girildiği sandıklar gibi kolayca tespit edilebilecek hatalar yine gözlemleniyor.
  3. Sayım işlemi tekrarlanan sandıklar için yenileme tutanakları ve denetim tutanakları sistemde görünmüyor.
  4. Sandık bazında veri olarak sunulan önemli bazı bilgiler artık verilmiyor.
Yukarıdaki ilk 2 madde seçmen iradesin sonuçlara tam ve eksiksiz yansımadığının, 3 ve 4. maddeler ise seçim sonuçları hakkında kamuoyunun eksiksiz ve şeffaf bilgilendirilmediğinin önemli göstergeleri. İptal kararıyla adeta kendini yürürlükten kaldıran YSK bu önemli göstergeler açısından da sınıfta kalmış.

1.     Kaydırarak veri girişi yapılması
24 Haziran seçim sonuçları analizi raporunda gözlemlediğimiz en yaygın hatalardan birisi sonuçlar YSK sistemine girilirken kaydırarak veri girişi yapılmasıydı. Yanlış veri girişi sonucu oluşan bu hata büyük önem taşımaktadır; çünkü veriler kaydırılarak girildiğinde 4 ya da 5 siyasi parti ya da adayın tümünün o sandıkta aldığı oy sayısı sisteme yanlış kaydedilmektedir. Görülüyor ki aynı hatalar 31 Mart seçimlerinde de hız kesmeden devam etmiş. Örneğin aşağıda ANKARA/ÇANKAYA belediye meclis üyeliği seçim sonuçları için olan YSK SPSS web sitesi ekran görüntüsü var:

Kolayca görüleceği gibi 3303 numaralı sandık diğerlerinden bariz bir şekilde ayrılıyor. Çünkü bu sandıkta CHP için verilen 172 oy BBP’ne kaydedilmiş. AKP için verilen 58 oy da CHP hanesine kaydedilip, AKP oyu 0 olarak yazılmış. HDP’nin 9 oyu ise DP’ye yazılmış. Sonuçta 5 partinin o sandıktaki oyu kesin sonuçlara yanlış yansımış.

YSK’na uygulanması çok da zor olmayan yazılım teknikleriyle bu tür hataların önlenmesinin mümkün olduğunu anlatmıştık. Görünen odur ki ya bu seçime yetişmemiş ya da görüşlerimiz çok dikkate alınmamış. Ankara ve İstanbul seçim sonuçlarını kısa bir ön inceleme sonucunda tespit ettiğim benzer örnekleri EK-1 de bilgilerinize sunuyorum. Acaba çok daha detaylı incelendiğinde daha kaç tane bu tür hata çıkar ya da Türkiye genelinde kaç sandıkta bu hatalar binlerce seçmenin verdiği oyun kesin sonuçlara yanlış yansımasına sebep olmuştur?

2. Farklı bir sandığın sonuçlarının girildiği sandıklar
Daha önce gözlemlediğimiz bir diğer hata türü, YSK tarafında yanlış bilgi girişi sonucunda farklı bir sandığın sonuçlarının girildiği sandıklar idi. Bu hatanın da aynen devam ettiğini görmek açıkçası sürpriz oldu. Çünkü bu tür bilgi giriş hatalarının tespit edilmesi son derece kolay. Birkaç dakika içerisinde yazılabilecek bir veri tabanı sorgusu ile görülebilecek hatalar bunlar.

Örneğin aşağıda ANKARA/YENİMAHALLE belediye meclis üyeliği seçim sonuçları için olan ekran görüntüsü var:

Görüntüden 1371 ve 1373 numaralı sandık sonuçlarının birebir aynı olduğunu gözlemleyebilirsiniz. 1373 numaralı sandığa ait sonuçlar sehven 1371 numaralı sandık için de girilmiş olduğu anlaşılıyor. Çünkü 1371 numaralı sandığın tutanak bilgilerine baktığımızda bu sandığa ait gerçek sonuçların YSK sistemine kesin sonuçlar olarak girilen değerlerle ilgisi olmadığını görebiliyoruz. Genelde sandık numaraları yakın ya da benzer olanlar da bu tür bilgi girişi hataları yapılabiliyor. Örneğin ANKARA/ÇAMLIDERE ilçesinde 1046 numaralı sandık için 1056 numaralı sandık bilgileri mükerrer olarak girilmiş.
Bu kategoride gözlemlediğimiz diğer bir hata 31 Mart seçimlerine özel olarak ve diğerinden daha yaygın olarak gerçekleşmiş. Yerel seçimlerde birbirlerine çok benzer yapıda 3 ayrı oy kullanılıyor:
  • Büyükşehir Belediye Başkanı seçimi
  •  İlçe Belediye Başkanı seçimi
  •  Belediye Meclis Üyesi seçimi·      
Bu benzerlik önemli bir hataya yol açmış görünüyor. Bazı sandıklarda o sandık için olan belediye meclis üyesi seçimi bilgileri yerine, yanlışlıkla ilçe belediye başkanı seçimi sonuçları girilmiş. Ya da tam tersi, meclis üyesi seçim sonuçları belediye başkanı seçimi sonuçları yerine sehven girilmiş. Yanlış bilgi girişi bazı sandıklarda YSK sistemine giriş yapılırken gerçekleşmiş. Bazı sandıklarda ise sandık kurulu üyeleri ilgili tutanağı yanlış hazırladığı için (bu hatayı ilgili sayım döküm cetvellerindeki bilgilerin tutanak ile tamamen uyumsuz olmasından anlıyoruz) sonuçlar yanlış olarak girilmiş. Yaptığım ön analizde ANKARA ve İSTANBUL için 39 sandıkta bu hatanın gerçekleştiğini gözlemledim (EK 2).

Sayım işlemi tekrarlanan sandıklarda önemli eksikler
Tüm kamuoyunun yakından takip ettiği gibi İSTANBUL’da tüm sandıklarda geçersiz oylar ve bazı seçim bölgelerinde ise tüm sandıklar tekrar sayıldı. Tekrar sayım yapılan sandıklarda normal şartlarda denetim tutanağı (DT) yazılması ve yeni bir tutanak oluşması gerekiyor. Kesin sonuçlara baktığımızda bazı sandıklar için bu şekilde işlem yapıldığını görebiliyoruz. Yani YSK sisteminde hem ilgili denetim tutanağını hem de sonradan düzenlenen sandık sonuç tutanağını (SST), 31 Mart gecesi düzenlenen ve sisteme girilen tutanak ve sayım döküm cetveller ile beraber görebiliyoruz.

ATAŞEHİR 2. Seçim bölgesi de tüm sandıkların tekrar sayıldığı bölgelerden birisi. Bu bölgeye ait seçim sonuçlarını YSK sisteminden incelediğimizde sadece 31 Mart gecesi düzenlenen ve sisteme girilen tutanak ve sayım döküm cetvellerini görebiliyoruz. Yani tekrar sayım sonucu düzenlenmiş olması gereken DT ve SST dökümanları sistemde yok (detaylı bilgi için bakınız: EK 3). Böyle olunca ortaya çok yanlış bir sonuç çıkıyor. Düzeltme tutanakları hiç görünmediği için ve o seçim bölgesinde tekrar sayım yapıldığı bilgisi herhangi bir yerde uyarı vb. yazılmadığı için, listelenen sonuçları inceleyen bir gözlemci yüzlerce sandık için sonuçlar hatalı girilmiş olarak yorumlayacaktır. Tüm İSTANBUL için inceleme yapamadım ama benzer eksiklik ARNAVUTKÖY 1. Bölge için de gözüme çarptı. Son derece önemli bir eksiklik ve YSK’nın bu eksikliği gidermesi gerekir.

Veri olarak sunulan bilgilerde önemli eksiklikler
YSK web sitesi geçtiğimiz aylarda yenilendi. Önceki sisteme göre önemli değişiklik ve yenilikler var. Sistem tasarımı ve genel kullanımı açısından daha iyi hale getirilmiş. Daha önceki sistemde gözlemlenen sık sık oturum düşmesi gibi can sıkıcı hataların yeni sistemde giderilmiş olması son derece olumlu.

Ancak yeni sistemde sandık bazında veri olarak alınan bilgilerde 4 önemli eksiklik var:
·       O sandıktaki toplam seçmen sayısı
·       Oy kullanan seçmen sayısı
·       Geçersiz sayılan oy sayısı
·       Toplam geçerli oy sayısı
Daha önce bu verilere sandık bazında erişebiliyorduk. Şimdi kaldırılmış olmaları son derece önemli eksiklik ve bana göre acilen tekrar geri konulmaları gerekir. BMO olarak mevcut verilerin yanında sandık bazında bazı ek bilgilerin de olması gerektiğine (o sandıkta kaç görevlinin oy kullandığı gibi) dikkat çekmişken, daha önce veri olarak sunulan önemli bilgilere erişilemiyor olması, şeffaflık açısından çok büyük bir eksi puan olarak göze çarpıyor.

Sonuç

Veri kaydırmaya yönelik bilgi girişlerini tespit eden bir yazılım hiç zor değil, aynı seçim mahallinde olup da aynı bilgilere sahip sandıkları sorgulayacak basit bir veritabanı sorgusu daha da kolay. Seçim sonuçlarını eksiksiz ve şeffaf olarak kamuoyuna sunmak için de biraz dikkat ve kontrol gerekiyor. Bu kadar yetki ve kaynağa sahip bir kurum son derece önemli düzenlemeleri neden yapmaz?

YSK, önce İstanbul seçim sonuçlarının tekrar sayılması, sonrasında ise sadece Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin iptal edilmesi kararlarında, daha önce aldığı yüzlerce benzer karara tam anlamıyla ters düşecek hükümler verdi. Keşke bunun yerine seçmen iradesinin seçim sonuçlarına en düzgün şekliyle yansıtacak bir sistem geliştirme üzerine yoğunlaşmış olsaydı. Keşke bizlere aynı soruyu her seçimde sordurmayı adet haline getirmeseydi:

YSK’nin “kesin seçim sonuçları” ne kadar kesindir?

Önemli Not: Yukarıdaki analiz sadece Ankara ve İstanbul için olan seçim sonuçları kullanılarak yapılmış olup Türkiye genelini kapsamaz. Ayrıca Ankara ve İstanbul için listelenen hataların bu şehirlerdeki sonuçlar içerisindeki tüm hatalar olarak görülmeyip, karşılaşılan hata örnekleri olarak değerlendirilmeleri gerekir.

EKLER

Ek 1- Kaydırarak veri girişi yapılmış sandık örnekleri



Ek 2- Farklı bir sandığın sonuçları girilen sandıklar
İL
İLÇE
Sandık
Seçim
Gözlemlenen hata
İSTANBUL
ARNAVUTKÖY
1081
İlçe
YSK veri giriş hatası.
İSTANBUL
ARNAVUTKÖY
1338
İlçe
Düzeltme tutanağı olmasına rağmen YSK veri giriş hatası.
İSTANBUL
AVCILAR
2119
İlçe
Tutanak yanlış düzenlenmiş. SDC doğru sonuçları içeriyor.
İSTANBUL
BAĞCILAR
1070
Meclis
Tutanak yanlış düzenlenmiş. SDC doğru sonuçları içeriyor.
İSTANBUL
BAĞCILAR
1149
İlçe
YSK veri giriş hatası.
İSTANBUL
BAĞCILAR
1219
İlçe
YSK veri giriş hatası.
İSTANBUL
BAĞCILAR
2068
İlçe
YSK veri giriş hatası.
İSTANBUL
BAĞCILAR
2154
İlçe
YSK veri giriş hatası.
İSTANBUL
BAĞCILAR
2166
Meclis
YSK veri giriş hatası.
İSTANBUL
BAĞCILAR
3072
Meclis
YSK veri giriş hatası.
İSTANBUL
BAĞCILAR
3242
İlçe
Tutanak yanlış düzenlenmiş. SDC doğru sonuçları içeriyor.
İSTANBUL
BAĞCILAR
4003
Meclis
Tutanak yanlış düzenlenmiş. SDC doğru sonuçları içeriyor.
İSTANBUL
BAĞCILAR
4017
Meclis
Tutanak yanlış düzenlenmiş. SDC doğru sonuçları içeriyor.
İSTANBUL
BAĞCILAR
4302
İlçe
Tutanak yanlış düzenlenmiş. SDC doğru sonuçları içeriyor.
İSTANBUL
BAŞAKŞEHİR
1021
Meclis
Tutanak yanlış düzenlenmiş. SDC doğru sonuçları içeriyor.
İSTANBUL
ÇEKMEKÖY
1141
İlçe
Tutanak yanlış düzenlenmiş. SDC doğru sonuçları içeriyor.
İSTANBUL
ESENLER
1122
İlçe
YSK veri giriş hatası.
İSTANBUL
ESENLER
1146
Meclis
Tutanak yanlış düzenlenmiş. SDC doğru sonuçları içeriyor.
İSTANBUL
ESENLER
1255
İlçe
Tutanak yanlış düzenlenmiş. SDC doğru sonuçları içeriyor.
İSTANBUL
ESENLER
1381
İlçe
Tutanak yanlış düzenlenmiş. SDC doğru sonuçları içeriyor.
İSTANBUL
ESENLER
2321
İlçe
Tutanak yanlış düzenlenmiş. SDC doğru sonuçları içeriyor.
İSTANBUL
EYÜPSULTAN
2022
Meclis
YSK veri giriş hatası.
İSTANBUL
FATİH
1105
Meclis
Tutanak yanlış düzenlenmiş. SDC doğru sonuçları içeriyor.
İSTANBUL
FATİH
3050
İlçe
Tutanak yanlış düzenlenmiş. SDC doğru sonuçları içeriyor.
İSTANBUL
GÜNGÖREN
1026
Meclis
Tutanak yanlış düzenlenmiş. SDC doğru sonuçları içeriyor.
İSTANBUL
KADIKÖY
1162
Meclis
Tutanak yanlış düzenlenmiş. SDC doğru sonuçları içeriyor.
İSTANBUL
KAĞITHANE
1233
Meclis
Tutanak yanlış düzenlenmiş. SDC doğru sonuçları içeriyor.
İSTANBUL
KAĞITHANE
2354
İlçe
Tutanak yanlış düzenlenmiş. SDC doğru sonuçları içeriyor.
İSTANBUL
KARTAL
2390
İlçe
Tutanak yanlış düzenlenmiş. SDC doğru sonuçları içeriyor.
İSTANBUL
KÜÇÜKÇEKMECE
3039
Meclis
Tutanak yanlış düzenlenmiş. SDC doğru sonuçları içeriyor.
İSTANBUL
KÜÇÜKÇEKMECE
3294
Meclis
Tutanak yanlış düzenlenmiş. SDC doğru sonuçları içeriyor.
İSTANBUL
PENDİK
3069
Meclis
Tutanak yanlış düzenlenmiş. SDC doğru sonuçları içeriyor.
İSTANBUL
SARIYER
1378
Meclis
Tutanak yanlış düzenlenmiş. SDC doğru sonuçları içeriyor.
İSTANBUL
SULTANBEYLİ
1335
Meclis
Tutanak yanlış düzenlenmiş. SDC doğru sonuçları içeriyor.
İSTANBUL
SULTANBEYLİ
2001
İlçe
Tutanak yanlış düzenlenmiş. SDC doğru sonuçları içeriyor.
İSTANBUL
SULTANGAZİ
1152
İlçe
Tutanak yanlış düzenlenmiş. SDC doğru sonuçları içeriyor.
İSTANBUL
ÜMRANİYE
1019
İlçe
YSK veri giriş hatası.
ANKARA
ÇANKAYA
1101
İlçe
Tutanak yanlış düzenlenmiş. SDC doğru sonuçları içeriyor.
ANKARA
ETİMESGUT
1226
Meclis
Tutanak yanlış düzenlenmiş. SDC doğru sonuçları içeriyor.

Ek 3- Ataşehir örneğinde sayım işlemi tekrarlanan sandıklarda önemli eksikler

Yukarıdaki ekran görüntüsünde listelenen 10 sandıktan 8 tanesinin sonucu yeniden sayım sonrasında değişmiş ve görüntülenen tutanaklardaki sonuçlar ile kesin seçim sonuçları uyuşmuyor. Hiçbirisinin yanında DT (Denetim Tutanağı) görünmüyor. Ataşehir 2. Seçim Bölgesindeki tüm sandıklarda aynı eksiklik gözlemleniyor. Eğer eksiklik olmasaydı SST ve SDC yanında aşağıdaki gibi DT ikonu da olması gerekirdi. O ikonu kullanarak, ilgili sandıkta yapılan denetim sonuçlarını görebilirdik.
Ayrıca yeniden sayım sonucunda yeni bir tutanak düzenlenmiş olması gerekirdi. SST ikonuna tıkladığımızda aynı sandık için birden fazla tutanak düzenlendi ise, sisteme kaydedilme tarih ve zamanlarıyla beraber görebiliyoruz. Örneğin 2297 nolu sandık bilgileri değişmiş, ancak SST ikonuna bastığımızda sadece 31 Mart gecesi girilen sandık tutanağı görünüyor.

Örneğin tekrar sayım işlemi sonucunda değişen MALTEPE 2273 numaralı sandık için olan ekran görüntüleri şu şekilde:


Görüldüğü üzere, olması gerektiği gibi ve doğru bir şekilde, hem DT ikonu var hem de 13/04/2019 tarihinde tekrar sayım sonucu eklenen yeni sandık sonuç tutanağı görüntülenebiliyor. Ataşehir 2. Bölge sandıklarında söz konusu ek bilgilerin bağlanmamış ve görüntülenemiyor olması önemli bir eksiklik.

Yorumlar