Oy ve Ötesi'nin 24 Haziran seçimleri için yaptığı değerlendirme ne kadar güvenilir?

Oy ve Ötesi 24 Haziran seçimleri sonrasında,
  • Cumhurbaşkanı seçimi için 49.415 adet tutanağın karşılaştırıldığını ve bunların içerisinden 194 tanesinin, 
  • Milletvekili genel seçimi için 51.631 adet tutanağın karşılaştırıldığını ve bunların içerisinden 1.110 tanesinin
tutarsızlık içerdiğini kamuoyuna duyurdu. Belirlenen tutarsızlıkların Türkiye genelindeki toplam geçerli oy adedine oranlandığında, Cumhurbaşkanı seçimi için %0,015 ve Milletvekili genel seçimi için %0,16’lık bir etkisi olabileceği açıklandı.  Türkiye geneli göz önüne alındığında oldukça önemli sayıda tutanağı kendi sistemleri içerisinde teyit eden Oy ve Ötesi’nin yaptığı bu değerlendirme, seçim sonuçlarında ciddi tutarsızlıklara rastlanmadığı konusunda kamuoyunu bilgilendiren/etkileyen en önemli bağımsız kaynak olarak son derece önemli rol oynadı.


      Oy ve Ötesi’nin tespit ettiği tutarsızlıkları Yüksek Seçim Kurulu kesin seçim sonuçları ile karşılaştırdığımda “Millet Vekili Seçimi Fark Tablosu” içerisinde açıklanan  1.110 kayıt içerisinden 740 tanesinde, tabloda yazılan sandıklarla değil, başka sandık sonuçlarıyla karşılaştırılma yapılmış olduğunu tespit ettim. Aynı hatayı Oy ve Ötesi’nin Cumhurbaşkanlığı Seçimi Fark Tablosu” içerisindeki 194 kayıt içerisinden 48 tanesinde de gözlemledim. Söz konusu tablolarda, yukarıdaki vahim hataların yanı sıra, ekteki raporda detayları sunulan daha pek çok maddi hata da belirledim. Bu durumda, Oy ve Ötesi’nin 24 Haziran seçimleriyle ilgili kamuoyuna duyurduğu ve “sonuçlarda dikkate değer bir tutarsızlık bulunmuyor” anlamına gelen yukarıdaki değerlendirmesinin tamamen yanlış sonuçlar üzerine inşa edilmiş bir çıkarım olduğu görünüyor.
Oy ve Ötesi'nin 24 Haziran seçimleri için yaptığı değerlendirme ne kadar güvenilir?Click To Tweet
      Çok önemli bir işlevi yerine getiren ve kamuoyunda haklı bir karşılık bulan Oy ve Ötesi’nin bu kadar önemli bir seçimde, yüzlerce hatalı sonuç içeren bir raporu nasıl yayımlamış olduğunu ve bu hatalı sonuçları baz alarak yaptığı çıkarımı sorgulamak gerekir düşüncesiyle konu hakkındaki veri analizi raporunu ekte bilgilerinize sunuyorum.


Oy ve Ötesi 24 Haziran Seçimleri Ön Değerlendirme Raporu ile YSK Kesin Sonuçları Karşılaştırmalı Veri Analizi


Bilgehan Turhan
@BilgehanTurhan

Not: Rapor 25.11.2018 tarihinde güncellenmiştir. Neden güncellemeye gerek duyulduğu ve güncellemenin içeriğiyle ilgili bilgi için bakınız: Oy ve Ötesi'nin 24 Haziran seçimleri için yaptığı değerlendirme ne kadar güvenilir? - Bölüm 2

Yorumlar