Oy ve Ötesi'nin 24 Haziran seçimleri için yaptığı değerlendirme ne kadar güvenilir?- Bölüm: 2



"Oy ve Ötesi'nin 24 Haziran seçimleri için yaptığı değerlendirme ne kadar güvenilir?" yazısı ekinde yayımladığım "Oy ve Ötesi 24 Haziran Seçimleri Ön Değerlendirme Raporu ile YSK Kesin Sonuçları Karşılaştırmalı Veri Analizi" raporunu gözden geçirerek bazı düzeltme ve eklemeler yaparak güncelledim. Yapılan düzeltmeler raporun özüne ve geneline etki etmeyecek ölçüde olup, detayları ikinci sürüm notları olarak raporun içerisinde yer almaktadır.

İkinci sürümde yer alan en önemli değişiklik, daha önce raporda olmayan “Bilgisayar Mühendisleri Odası (BMO) Raporu ile Oy ve Ötesi Tutarsızlıklarının Karşılaştırılması” bölümünün eklenmiş olmasıdır. BMO tarafından tespit edilen 250 hatalı sandığın kaç tanesinin Oy ve Ötesi tarafından tutarsız olarak belirlendiğini görmek için de bir çalışma yürüttüm ve bu çalışmanın sonuçlarını da rapora ekledim.

Rapora yeni eklenen bölümde anlatıldığı üzere, BMO Raporunda yer alan 250 hatalı sandığın sadece 44 tanesi Oy ve Ötesi tarafından tespit edilebilmiş. Bilgisayar mühendislerinin hiçbir karşılaştırma yapmadan sadece istatistiksel yöntemlerle tespit ettiği hataların çok büyük bir bölümü, yurt içinde kurulan sandıkların, Cumhurbaşkanı seçimi için 49.415 adedini (%27,4) ve milletvekili genel seçimi için 51.631 adedini (%28,7) kendi ellerindeki tutanaklarla birebir kontrol eden Oy ve Ötesi tarafından bulunamamış. 

Yorumlar