30 Mart 2014 Yerel Seçimlerinde Ankara Genelinde Mühürsüz Tutanaklarda Görülen Anormal Dağılımın İncelenmesi


Seçimlerle ilgili buluntularımı yayımlamaya başlayınca, sayın Mansur Yavaş'ın 2014 yerel seçimlerinde çok az bir farkla kaybettiği Ankara Büyükşehir Belediyesi seçimlerinde yaşanan mühürsüz tutanaklar vakası üzerine yazdığımız raporu da buraya koymak gerekir diye düşündüm. Hazır yerel seçimler yaklaşırken aynı vakaların bir daha yaşanmaması dileğiyle 21.04.2014 tarihli raporu ekte bilgilerinize sunuyorum.



30 Mart 2014 Yerel Seçimlerinde Ankara Genelinde Mühürsüz Tutanaklarda Görülen Anormal Dağılımın İncelenmesiClick To Tweet

30.Mart Yerel Seçimlerine ait YSK' dan alınan tutanakların oldukça önemli bölümünde mühür olmaması başlı başına üzerinde önemle durulması ve araştırılması gereken bir durumdur. Normal ve usule uygun olmayan bu durumun detaylı olarak incelendiğinde aşağıdaki önemli bulgular ortaya çıkmıştır:

·       Mühürsüz tutanaklara karşılık gelen oylarda AKP lehine ve CHP aleyhine önemli bir fark vardır.
·       Mühürlü tutanaklara karşılık gelen oylar (ki bu oylar Ankara genelinin %77,81 lik büyük bölümünü temsil etmektedir) göz önüne alındığında CHP birinci parti olarak görünmektedir.
·       Mühürlü tutanaklara karşılık gelen oylar ve Ankara genelinde gerçekleşen durum birbirlerine benzer istatistiksel görünümlere sahipken, Mühürsüz tutanaklara karşılık gelen oylarda ciddi bir sapma gözlemlenmektedir.

Mühürsüz tutanaklardaki oy dağılımının ciddi bir istatistiksel kayma gösterdiği tezini kanıtlamak için, bir simülasyon yazılımı geliştirdik. Gerçekleştirdiğimiz simülasyon yazılımı sayesinde, gerçek verileri deneysel olarak kullanıp, Mühürsüz tutanaklara karşılık gelen sandıkların ait oldukları oy verme bölgesi içerisindeki dağılımının birebir aynısı olacak şekilde, değişik kombinasyonlarda yüzlerce kez oluşturabildik. Oluşturduğumuz bu yüzlerce değişik kombinasyon verilerini kullanarak yaptığımız deneyler sonucunda, mühürsüz tutanaklara karşılık gelen oylarda AKP lehine ve CHP aleyhine oluşan durumun istatistiksel olarak normal bir durum olmadığını ortaya koyduk.

Raporun detaylarına aşağıdaki bağlantı aracılığıyla erişebilirsiniz:

30 Mart 2014 Yerel Seçimlerinde Ankara Genelinde Mühürsüz Tutanaklarda Görülen Anormal Dağılımın İncelenmesi


Yorumlar